Reis door Noorwegen

Omhoog
Varanger
Havøysund
Senja
Andøya
Lofoten
Helgelandskysten Nord
Helgelandskysten Sør
Atlanterhavsvegen
Geiranger-Trollstigen
Gamle Strynefjellsvegen
Rondane
Sognefjellet
Gaularfjellet
Valdresflye
Aurlandsfjellet
Hardanger
Ryfylke
Jæren

                                       


Nasjonale Turistveger
National Tourist Routes in Norway


Een Duits spreekwoord zegt: "hij die reist heeft iets te vertellen".
In Noorwegen biedt een toer over de "Nasjonale Turistveger"  reizigers de mogelijkheid om fantastische verhalen te vertellen over de mooiste routes in de wereld.

Speciaal voor de Nationale Toeristen Routes worden 18 exclusieve wegen of gedeelten van wegen ontwikkeld.
In 2016 moeten deze 18 wegen de aantrekkingskracht voor het toerisme in Noorwegen vergroten.
In 2009 voldoen 6 wegen aan de criteria die door Statens Vegvesen aan deze speciale wegen gesteld worden.
De National Tourist Routes zijn in totaal 1600 kilometer lang, de lengte per etappe varieert van 27 kilometer tot 194 kilometer.
De helft van de etappes ligt dicht langs de kustlijn van Noorwegen en de andere helft kenmerkt zich door de fjorden en bergen.
Door Statens Vegvesen zijn speciale werkgroepen in het leven geroepen die ervoor moeten zorgen dat de hoge kwaliteit van de wegen, de activiteiten langs de wegen,
de architectuur en de kunst gewaarborgd zijn. Er wordt samengewerkt op nationaal en regionaal niveau tussen 60 gemeenten, 9 provincies en de toeristenorganisaties.

Sporen van onze tijd

De "Nasjonale Turistveger" in Noorwegen zijn 18 schitterende wegen door de hoogtepunten van de Noorse natuur, van de Noordelijke IJszee in het hoge noorden tot
de weelderige velden en weilanden van Jæren in het zuiden. De bergen, fjorden, watervallen en de kustlijn bieden een basis voor prachtige ritten in Noorwegen.
De avontuurlijke en opwindende architectuur en kunst, bij de speciale ontworpen uitzichtpunten en rustplaatsen, zijn de belangrijkste kenmerken van dit project.
Een reis langs de toeristische routes is bedoeld als een reis waar het landschap en de geschiedenis van de weg samenkomen in de sporen van onze tijd.
De hoeksteen van de "Nasjonale Turistveger" zijn de mooie, gevarieerde natuurlandschappen met de bergen, fjorden, watervallen en de kustlijn.
Veranderende seizoenen, het licht en het weer, geven een unieke natuurbeleving voor reizigers over de "Nasjonale Turistveger".
De toerbeleving overtreft alle verwachtingen. Het rijden en het uitzicht uit de autoramen, de speciaal ontworpen uitzichtpunten en rustplaatsen zijn een doel op zichzelf.
De toeristenroutes zijn een uitnodiging tot een rustige reis met omwegen, ver van het gedoe en de drukte van de doorgaande wegen.
De speciaal ontworpen rustplaatsen zijn in harmonie of in scherp contrast met het landschap. De omgeving draagt er aan om elke stop tot een unieke ervaring te maken.
De focus op de nieuwe en soms spectaculaire architectuur en kunst heeft de aandacht en de bijval gekregen van de Noren en vele buitenlanders.
Langs de route is ruimte gemaakt voor internationale kunst. Het stenen sculptuur van Knut Wold is het symbool geworden van de Sognefjell Tourist Route.
Kunstenaar Louis Bourgeois en architect Peter Zumthor hebben in Vardø een monument gebouwd dat verwijst naar het maatschappelijk onrecht in de 16de eeuw.
Diverse kunstenaars hebben opdracht gekregen om, in de komende tijd, hun stempel op het Noorse landschap te drukken.
Uitgebreide informatie en interessante verhalen en thema's moeten de beleving vergroten.
Op de website
Nasjonale Turistveger kunt u foto's van de wegen en de kunstwerken bekijken.
Omdat 12 etappes nog in ontwikkeling zijn worden de gegevens op de website regelmatig aangepast en vernieuwd.

 


National Tourist Routes van noord naar zuid:


 

 

Varanger
Havøysund
Senja
Andøya
Lofoten
Helgelandskysten nord
Helgelandskysten sør
Atlanterhavsvegen
Geiranger - Trollstigen
Gamle Strynefjellsvegen
Rondane
Sognefjellet
Gaularfjellet
Valdresflya
Aurlandsfjellet
Hardanger
Ryfylke
Jæren
 

 

Gastenboek

© Birkelund camping
Birkelund-camping, Hovsvegen 50, N-3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tlf. 0047 45 29 78 41

informasjon@birkelund-camping.com

Sitemap