Reis door Noorwegen

Omhoog

                                       


Allemannsretten
Het recht van overpad

In Noorwegen heeft iedereen onbeperkt recht op vrije toegang (zeg maar : gaan en staan waar u wilt) tot het plattland en de nationale parken.
Oorspronkelijk een traditioneel recht maar tegenwoordig omgezet in een wet die het recht op vrije toegang regelt.
Het is belangrijk om te weten dat dit recht is gebaseerd op respect voor het landschap en de bezoeker moet altijd ontzag tonen voor boeren en landeigenaars,
andere gebruikers en het milieu.

In de praktijk houdt dit voorrecht het volgende in:

 • Men is vrij om te gaan en te staan in de natuur (“niet omheind land”) zowel te voet als op ski’s en men kan overal picknicken.
  Vrije natuur is nog niet in cultuur gebracht. En dat betekent voor Noorwegen een groot gedeelte van de kustlijn, moerassen, bossen en berggebieden.
  Kleine stukjes vrije natuur omgeven door in cultuur gebracht land zijn ook vrij toegankelijk.
  ‘Land met een omheining’ is privé-eigendom en omvat in cultuur gebracht land, zoals akkers met of zonder gewassen, weiland, grasland en tuinen en verder aanplanting, bouwplaatsen en industriegebieden. Men heeft wél toegang tot akkers en weilanden van 15 oktober tot 30 april als de grond is bevroren of bedekt is met sneeuw. ‘Omheind land’ betekent niet direct dat er een omheining moet staan. Noem het maar ‘afgebakend’.
 • Men mag dus voor een overnachting overal in de vrije natuur, zoals bossen en bergen, maar niet op in cultuur gebrachte akkers of parkeerterreinen zijn tent opzetten
  of onder de sterren slapen. Verder moet u minstens 150 meter afstand houden van het dichtstbijzijnde huis of hut. Als u meer dan twee dagen op de zelfde plaats wilt blijven, moet u toestemming vragen aan de eigenaar van het land. Dat geldt niet voor berggebieden en erg afgelegen gebieden.
 • Plaatsen om een toilet te legen zijn duidelijk aangegeven.
 • Open vuur is niet toegestaan in of vlakbij bosgebieden in de periode 15 april tot 15 september. En wees in de andere perioden van het jaar voorzichtig met vuur,
  zodat geen schade wordt aangericht.
 • Over het algemeen mag men bessen, paddestoelen en bloemen plukken, maar er zijn speciale regels voor het plukken van bessen in de drie meest noordelijke provincies
  en er wordt van u verwacht dat u voorzichtig bent met de flora en fauna, zeker in het nest- en broedseizoen.
 • U mag jagen en vissen, maar gebruik nooit levende vis als aas en verplaats ook geen levende vis van de ene rivier (meer) naar de andere rivier (meer).
  Vergeet uw visvergunning niet!
 • U mag uw hond meenemen maar denk eraan dat uw hond tussen 1 april en 20 augustus overal aan de lijn gehouden moet worden. 
  Deze periode kan per plaats verschillen dus let op de plaatselijke verordeningen en vraag het na bij de eigenaar van uw accommodatie of bij de gemeente.

        

             

Gastenboek

© Birkelund camping
Birkelund-camping, Hovsvegen 50, N-3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tlf. 0047 45 29 78 41

informasjon@birkelund-camping.com

Sitemap